Gezocht: gratis stagiair

 18342364_10155352632949851_4753791027197525220_n.png

“Onbetaalde stages moeten voor eens en voor altijd verbannen worden. Ze zijn het toonbeeld van ongelijkheid, door kansen te geven enkel en alleen aan wie voldoende financiële slagkracht heeft.” - Zuzana Vaneckova

Neen, dit zijn niet mijn woorden, hoewel ik er jaloers op ben. Deze komen van Zuzana Vaneckova van het European Youth Forum, en zijn afkomstig uit een aanklacht van het forum tegen de Belgische staat. Ja, lees die zin nog maar eens… Afgelopen week werd een persbericht verspreid, met als duidelijke boodschap: stop the unpaid internships (en vooral in België). Indien deze aanklacht aanvaard wordt, zal België zich moeten verantwoorden bij het Europees Comité voor Sociale Rechten. Waarom die focus op ons land? Omdat 82% van de stages in België onbetaald zijn, aldus het EYF, hoog boven het Europese gemiddelde van 59%. En dat is problematisch, zeker indien het gaat om stages buiten een opleiding.

"België heeft momenteel geen duidelijk kader voor onbetaalde stages na afloop van de studies", vertelde Ellen Froeyman, adviseur bij het juridisch kenniscentrum van SD Worx in april 2017 aan Apache. Toch is de vraag groot, en niet alleen bij bedrijven. Alleen in Brussel al, schat het BINGO (Brussels Interns NGO) dat de helft van de ruim 8.000 jongeren die stage lopen bij de Europese Instituten, niet betaald wordt. In de documentaire Colours of Unpaid Youth vertelt Nikolay dat hij in vier jaar Brussel maar liefst 12 stages heeft gelopen. Allen onbetaald. 

België telt momenteel twee vormen van betaalde stages buiten een opleiding: een IBO (Individuele BeroepsOpleiding), waarin er een productiviteitspremie betaald wordt, en een BIO (beroepsinlevingsovereenkomst) waarin een bedrag van ongeveer €750 betaald wordt aan de stagiair. Helaas worden deze in de praktijk niet altijd toegepast omdat "een onbetaalde stage, ondanks het ontbreken van een wettelijk kader, ook niet verboden is" - aldus Ellen Froeyman in het eerder vermelde artikel van Apache. Veel jongeren gaan hier dan ook op in, bij gebrek aan beter (België telt nog steeds een jeugdwerkloosheid van +-20%), of omdat ze verplicht worden tijdens de sollicitatieprocedure. Hierover lanceerde ook de Vlaamse Jeugdraad een bevraging, waarvan het resultaat in juni bekend zal worden.

Stof genoeg voor een stevig debat, lijkt me. Want probeer het maar eens, als jongere op eigen benen staan, met een onbetaalde stage. Huur te betalen. Gas-water-elektriciteit en niet te vergeten – een internetaansluiting. Sparen. Dagelijks de bus/trein/metro naar je werk, of investeren in een auto om dat te doen. Je zou al een tweede job moeten aannemen – of weekendwerk – om je stage te kunnen betalen, en zo ken ik in de praktijk verschillende voorbeelden. Of er wordt een beroep gedaan op de ouders om een stage te bekostigen - nadat ze al een hele schoolopleiding bekostigd hebben.

Hoe kan dit de bedoeling zijn? 

Dus ja, ik denk dat we eens goed moeten nadenken over onbetaalde stages na een opleiding. 

Interns.JPG


Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.