Over dinosaurussen

Over_Dinosaurussen.jpg

Jan is groene geworden. Waarom? Hierom.

Ooit wist ik wat ik wou worden en vertelde ik iedereen dat ik dinosaurussen wilde opgraven. Toen ik groot werd, heb ik dat plan begraven: wetenschappen zijn nooit mijn ding geweest. Die zekerheid van toen is nooit meer teruggekomen, maar er kwam iets anders, iets heel moois, voor in de plaats:
“De essentie is niet wat je doet. Het is waarom je het doet.”
Met dat idee ben ik, ondertussen zowat 5 jaar geleden, in de sociale media gevlogen. Ik wilde niet per sé communicatie en een beetje marketing en een beetje sales doen. Sociale media waren de wereld aan het veranderen in 2011. Facebook en Twitter waren bedrijven aan het verplichten om transparanter te worden en een betere dienstverlening op te zetten. Snellere communicatie werd een must, maar tegelijk moest de service omhoog, want in de begindagen van sociale media stond de gebruiker centraal en had deze de macht om de reputatie van een bedrijf te maken of te breken. Transparanter - betere dienstverlening - én de gebruiker centraal zetten? Dat vind ik eerlijk. En mooi.
Ondertussen staan we vijf jaar verder, en heeft de gebruiker al veel minder macht. Vind ik dat negatief? Neen. De meeste bedrijven hebben ingezien dat je wel degelijk heel wat kan bereiken als je inzet op een goede service, en zijn effectief een pak transparanter geworden. Bovendien wordt er een pak meer werk gemaakt van een menselijker gezicht voor bedrijven - ik denk bv. aan Proximus dat hotspots opzette in volle vluchtelingencrisis, of Mercedes-Benz dat een vloot van 11 trucks naar Turkije stuurde met hulpgoederen voor vluchtelingen. Een goede reputatie koop je immers niet, die bouw je. En ik blijf daar graag aan meewerken.
Maar de “waarom” vraag blijft voor mij essentieel. Dus ben ik op zoek gegaan naar andere manieren om mijn overtuiging uit te dragen. De overtuiging dat het anders kan. Dat het eerlijker kan. Dat het menselijker kan. De overtuiging dat onze problemen niet gaan verdwijnen door het sluiten van grenzen of door het bouwen van muren. Dat een van onze grootste problemen de ongelijkheid in inkomens en het verdwijnen van de middenklasse is, en dat we dat niet gaan oplossen door nog meer geld weg te halen van sociale zekerheid. En dat misschien het grootste probleem van allemaal, eentje dat ons allemaal rechtstreeks bedreigt met veel minder onderscheid in mogelijke slachtoffers als IS ooit zou maken - de klimaatopwarming - nog teveel onder de mat geschoven wordt.
Het is niet wat je doet, het is waarom je het doet. Ik weet nog niet wat ik daar allemaal juist aan ga doen, maar mijn eerste stappen zijn gezet. Ik ben lid van Groen én van Jong Groen geworden. Bovendien ben ik kandidaat om in het bestuur van die laatste te zetelen het komend jaar. Die verkiezing belooft ongetwijfeld spannend te worden, maar het staat voor mij vast dat Groen een flinke bijdrage van mij zal krijgen komend jaar, ongeacht welke positie.
Misschien is politiek iets wat ik over enkele jaren zal begraven. Of wordt het de job die ik altijd al wilde. Misschien verlies ik klanten als zelfstandige community manager, zoals mensen wiens mening ik enorm respecteer (maar naar wie ik voor een keer niet luister) mij hebben gezegd. Echt... geen idee wat het wordt. Maar dat is de essentie niet.
In de tussentijd verblijf ik, immer hopend op uw vriendschap en aangename gesprekken ongeacht uw politieke kleur,
Jan

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.