Soldaat de la rue

27737324531_c1a2d19b48_k.jpg

Ze staan aan het eind van de Dansaertstraat, vlakbij de Walvis. Gisteren kwamen ze me voorbijgelopen op het Vossenplein. Zelfs in de metro, toen ik overstapte in Kunst-Wet. Ze zijn overal meneer, ’t is precies een invasie. Soldaten mevrouw, ze zijn nog altijd niet vertrokken. 

En ja, ik weet dat ze er tegen hun zin staan, dat zij zelf ook liever in het buitenland worden ingezet in plaats van de straten van onze steden te bewaken. Wat het eigenlijk des te erger maakt: zijn we echt zoveel veiliger met militairen die tegen hun zin vogelverschrikker staan te spelen?

2 jaar, 3 maanden en 27 dagen. Sinds de aanslag tegen Charlie Hebdo in Parijs, lopen er militairen rond in Brussel. 300 tijdens de eerste weken, 1800 vlak na de aanslagen in Maalbeek en Zaventem. Momenteel is het plafond 1250, met een veiligheidsmarge van nog eens 150 soldaten. Momenteel tot en met 3 juni, wanneer er een nieuwe evaluatie zal volgen. Met een kostprijs van +- 100 miljoen.

Een van de redenen om militairen op straat in te zetten, was dat ze het politiewerk zouden verlichten. Maar die stelling werd door Comité P onderuit gehaald in een rapport, gepubliceerd op 4 mei: "Het idee dat de inzet van de militairen voor het uitvoeren van bewakingsopdrachten leidde tot het vrijmaken van capaciteit voor andere opdrachten blijkt een misvatting.” Ook wees het Comité P ook nog even op een ander feit, nl. dat de politiediensten niet gevraagd hebben om militairen, maar om meer personeel.

En terwijl onze toeristische diensten het buitenland proberen te overtuigen dat onze steden veilig zijn, blijven de soldaten niet alleen vogelverschrikker voor terroristen, maar ook voor toeristen. “De soldaten verhogen het veiligheidsgevoel”, wordt wel eens gezegd. Is dat zo? Elke toerist vraagt me nochtans waarom er nog steeds militairen zijn, alsof die veiligheid hier toch nog een vraag is. Veiligheid moet een garantie zijn, geen vraag. Een gegeven, geen publiciteitsstunt.

Volgens mij wordt het hoog tijd dat de politie in Brussel de middelen krijgt die het verdient om aan structurele oplossingen te werken. Laat geen soldaten patrouilleren, maar wijkagenten. Geef de politiezones meer budget, en pak racisme en discriminatie aan. Enfin bref: Laat het vertrouwen terugkomen, in plaats van het wantrouwen.

Ik zie geen onmiddellijke dreiging, leg mij ofwel uit waar die zit, of haal onze militairen vanaf 3 juni van 't straat en ga aan de slag met oplossingen op lange termijn.

En gij, wat denkt gij?
- Zijn militairen op straat de oplossing?
- Hoe lang moeten ze er nog blijven?


Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.