We zien het liever niet

4351941456_32a4ce1666_b_(1).jpg

 

Een van de grote problemen in Brussel is de woningcrisis die de zwaksten van onze maatschappij harder dan ooit treft. Ondanks het enorme werk dat vzw’s en burgerinitiatieven verzetten, is er weinig resultaat. De 19 gemeenten en het Brussels gewest moeten meer actie ondernemen. 

Adam, 32 jaar. Ronny, 59. Arlette, alias Elisabeth, 72. Alle drie gestorven zonder thuis, net als 69 anderen in 2016, zo rapporteerde het Collectief Straatdoden. Jaar na jaar stijgt het aantal doden op straat, de afgelopen 12 jaar is het cijfer verdrievoudigd. Sommigen krijgen zelfs niet de eer om bij naam genoemd te worden, ze krijgen een anoniem graf. Letterlijk vergeten door de maatschappij. We zien hen liever niet. Daarom is het werk van het Collectief Straatdoden zo belangrijk: ze maken de slachtoffers van de straat zichtbaar. Geven hen een naam.

In maart telde La Strada 4094 dak-en thuislozen. 707 (21% van het totaal) van hen bevonden zich op dat moment, terwijl het winterplan nog van kracht was, in de openbare ruimte: in één van de treinstations (123), in het stadscentrum (51) of elders binnen (223) of buiten de Vijfhoek (310). En hier zijn meer en meer jongeren bij, zelfs kinderen, zo getuigt straathoekwerker Filip Keymeulen van Diogenes VZW. Filip is straathoekwerker. Een brug tussen de straat en de sociale dienstverlening. Ook hij kijkt op plaatsen waar veel mensen anders snel wegkijken. 

 Cijfers_I.png

 En op datzelfde moment, dat 72 mensen sterven op straat, wordt het aantal leegstaande woningen in Brussel geschat op 15.000 tot 30.000. Laat het even inzinken. 4094 dak-en thuislozen. Tegenover 15.000 lege woningen. Nog een cijfer: het aantal mensen op de wachtlijst voor een sociale woning bedraagt 46.000. Dit terwijl het aantal beschikbare sociale woningen nauwelijks stijgt, en het verschil tussen het totale aantal sociale woningen en het aantal verhuurde sociale woningen wél stijgt. Op tien jaar tijd staan er gevoelig meer sociale woningen leeg, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. Reactie van de Brusselse regering? Jaar na jaar vermindert het budget voor huisvesting. 

Cijfers_II.png

Zware cijfers die laten zien hoe groot het probleem van huisvesting in Brussel is en hoe het de allerzwaksten treft. Daarom gaat Jong Groen Brussel op woensdag 8 november in gesprek met Arnaud Verstraete (Groen), het Collectief Straatdoden en Diogenes VZW. Wij willen bijdragen om de problemen op het politieke niveau aan te kaarten en om oplossingen te vinden voor deze toestanden.  Maar vooral willen we in de eerste plaats de mensen zichtbaar maken. Praten lijkt ons de beste start. 


Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.